TĂĄjĂŠkoztatĂł

A villamos járművezető tanuló munkakörre jelentkezők számára

 


 

Köszönjük érdeklődését a villamos járművezető tanuló munkakör iránt!

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni az ilyenkor felmerülő legfontosabb témakörökben.

Figyelem!

KĂŠrjĂźk, hogy figyelmesen olvassa ĂĄt ĂŠs ismerje meg a dokumentumban leĂ­rtakat!

Fontos, hogy ez a tájékoztató nem általános érvényű, kizárólag a legutóbb meghirdetett álláslehetőséggel kapcsolatban ad információt.

 

 

1.      A felvĂŠteli eljĂĄrĂĄs ĂĄllomĂĄsai

 

¡         JelentkezĂŠshez regisztrĂĄlni kell a villamosoktatas.hu/jelentkezes oldalon.

¡         RegisztrĂĄciĂł utĂĄn egy fĂŠnykĂŠpes ĂśnĂŠletrajzot kell feltĂślteni a webes felĂźleten keresztĂźl.

¡        A webes felĂźleten, valamint a megadott e-mail cĂ­mre ĂŠrtesĂ­tĂŠst kĂźldĂźnk a felvĂŠteli előszĹąrő lehetsĂŠges időpontjairĂłl, amennyiben a bemeneti feltĂŠteleknek maradĂŠktalanul megfelel. A megfelelő időpont kivĂĄlasztĂĄsa utĂĄn a megadott helyszĂ­nen szemĂŠlyes megjelenĂŠse szĂźksĂŠges kipihent ĂĄllapotban.

¡         A tanfolyam elvĂŠgzĂŠsĂŠnek legfontosabb feltĂŠtelei:

¡  bĂźntetlen előélet (erkĂślcsi bizonyĂ­tvĂĄnnyal igazolni kell)

¡  8 ĂĄltalĂĄnos iskolai vĂŠgzettsĂŠg

¡  20 ĂŠves betĂśltĂśtt ĂŠletkor

¡  orvosi alkalmassĂĄg (kizĂĄrĂł okok pĂŠldĂĄul: - szĂ­ntĂŠvesztĂŠs, nem kezelt magas vĂŠrnyomĂĄs, tĂśbb dioptriĂĄs szemĂźveg szemtengelyferdĂźlĂŠssel, valamint pozitĂ­v eredmĂŠny drogteszt esetĂŠn)

¡         Nem vehető fel a TĂĄrsasĂĄgunkhoz:

–        akinek pĂłtdĂ­j-tartozĂĄsa van a BKV felĂŠ, ĂŠs azt az előszĹąrőre tĂśrtĂŠnő visszahĂ­vĂĄs napjĂĄig nem rendezi,

–        aki korĂĄbban a BKV-tĂłl rendkĂ­vĂźli felmondĂĄssal vagy vĂŠgkielĂŠgĂ­tĂŠssel tĂĄvozott

¡         A felvĂŠteli előszĹąrőn szemĂŠlyi igazolvĂĄnyĂĄra, lakcĂ­mkĂĄrtyĂĄra, TAJ kĂĄrtyĂĄra, valamint Ă­rĂłeszkĂśzre ĂŠs szĂźksĂŠg esetĂŠn szemĂźvegre lesz szĂźksĂŠge. AdategyeztetĂŠs utĂĄn ĂźgyessĂŠgi ĂŠs koncentrĂĄciĂłs kĂŠszsĂŠget mĂŠrő feladatokat kell megoldani. Az előszĹąrőn rĂŠszt vevő jelentkezők ezen dokumentum tartalmĂĄval tisztĂĄban vannak, ĂŠs a benne foglaltakat tudomĂĄsul vettĂŠk, elfogadtĂĄk.

¡         Az előszĹąrőn jĂł eredmĂŠnyt elĂŠrt jelentkezőket vasĂşt-egĂŠszsĂŠgĂźgyi orvosi alkalmassĂĄgi vizsgĂĄlatra hĂ­vjuk vissza. Ezt a vizsgĂĄlatot a munkakĂśr betĂśltĂŠsĂŠhez jogszabĂĄly Ă­rja elő, a vizsgĂĄlat kĂśltsĂŠgeit TĂĄrsasĂĄgunk tĂŠrĂ­ti. Az orvosi vizsgĂĄlat helyszĂ­nĂŠről ĂŠs időpontjĂĄrĂłl majd a felvĂŠteli szĹąrőt kĂśvetően, szemĂŠlyre szĂłlĂłan adunk tĂĄjĂŠkoztatĂĄst a tovĂĄbbjutott jelentkezőknek. Az orvosi vizsgĂĄlat ĂĄltalĂĄban 2 napot vesz igĂŠnybe.

¡         A www.villamosoktatas.hu oldalon az „InformĂĄciĂłk” fĂźl alatt talĂĄlnak a kĂŠpzĂŠs folyamatĂĄrĂłl (modulkĂŠpzĂŠs) ĂŠs a tananyagokrĂłl (http://vasutivizsgakozpont.hu/dokumentumok/kepzesi-program/helyi-vasuti-palyahalozaton-kozuti), illetve az orvosi vizsgĂĄlatrĂłl rĂŠszletesebb tĂĄjĂŠkoztatĂłt (203/2009-es KM.)

 

 

 

2.      a tanfolyam menete

 

¡         Sikeres felvĂŠtelit kĂśvetően a tanfolyam az előzetesen meghirdetett időpontban indul, teljes időtartama tervezetten kb. 6 hĂłnap, melyből 3 hĂłnap elmĂŠleti, ĂŠs Ăşjabb kb. 3 hĂłnap gyakorlati foglalkozĂĄst jelent.

 

¡         A tanfolyam munkarendje: nappali kĂŠpzĂŠs, az elmĂŠleti ĂłrĂĄk munkanapokon 07:00–14:20 Ăłra kĂśzĂśtt tartanak, mĂ­g a gyakorlati foglalkozĂĄsok 8 ĂłrĂĄs munkarendben mind dĂŠlelőttĂśs, mind dĂŠlutĂĄnos, illetve esetenkĂŠnt ĂŠjszakĂĄs munkarendben is tĂśrtĂŠnhetnek, előre kiadott beosztĂĄs alapjĂĄn.

 

¡         Az ĂłralĂĄtogatĂĄs a tanfolyam teljes időtartama alatt kĂśtelező, a hiĂĄnyzĂĄsokat pĂłtolni kell.

 

¡         A tanfolyam sorĂĄn az ismeretek elsajĂĄtĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠges tankĂśnyveket, jegyzeteket, dokumentumokat a tanulĂłk szĂĄmĂĄra biztosĂ­tjuk, ezeket a tanfolyamon rĂŠszt vevők kĂśtelesek a szolgĂĄlati idejĂźk teljes tartama alatt megőrizni ĂŠs megĂłvni.

 

¡         A foglalkoztatĂĄs jellege:

§ a tanfolyam elméleti része alatt 7 órás munkarend szerinti, főállású;

§ a tanfolyam gyakorlati része alatt 8 órás munkarend szerinti, főállású.

Emiatt a tanfolyam alatt más főállású munkaviszony nem tartható fenn.

 

¡         A bĂŠrezĂŠs a tanfolyam idejĂŠn:

§ A járművezető tanulói órabér bruttó 1050 Ft.

§ a tanfolyam elméleti része alatt a munkaidő napi 7 óra.

§ a tanfolyam gyakorlati része alatt a munkaidő napi 8 óra.

 

¡         A tanfolyam a vonatkozĂł jogszabĂĄlyok előírĂĄsai alapjĂĄn modul-rendszerĹą, 7 modulbĂłl ĂŠpĂźl fel. Az egyes modulok zĂĄrĂĄsakĂŠnt hatĂłsĂĄgi vizsgĂĄt kell tenni. A soron kĂśvetkező modulok csak a sikeres megelőző hatĂłsĂĄgi vizsgĂĄkat kĂśvetően kezdhetők el.

 

¡         Az egyes modulok sorĂĄn elsajĂĄtĂ­tandĂł tĂĄrgyak kĂśzĂśtt talĂĄlhatĂł tĂśbbek kĂśzĂśtt: munka- ĂŠs tĹązvĂŠdelem, elsősegĂŠly-nyĂşjtĂĄsi ismeretek, ĂĄltalĂĄnos vasĂştszakmai ismeretek, mĹąszaki ismeretek, a vonatkozĂł jog- ĂŠs kĂśzlekedĂŠsi szabĂĄlyok (pl. KRESZ, JelzĂŠsi ĂŠs Forgalmi UtasĂ­tĂĄs), ĂĄltalĂĄnos vasĂştijĂĄrmĹą-ismeret, jĂĄrmĹątĂ­pus ismeret, tanulĂłjĂĄraton tĂśrtĂŠnő vezetĂŠsi gyakorlat, Ăştvonalismeret, illetve az ĂśnĂĄllĂł munkavĂŠgzĂŠshez szĂźksĂŠges felĂźgyelet melletti vezetĂŠsi gyakorlat.

 

¡         MĂĄr a tanfolyam alatt is, ĂŠs a jĂĄrmĹąvezetői munkakĂśr betĂśltĂŠse kĂśzbeni is elvĂĄrĂĄs a szolgĂĄltatĂłi magatartĂĄs. SzabĂĄlyos munkavĂŠgzĂŠs esetĂŠn az ĂśnĂĄllĂł jĂĄrmĹąvezető minősĂŠgi prĂŠmiumra jogosult.

 

 

 

 

3.      A jĂĄrmĹąvezetői munkakĂśr sajĂĄtossĂĄgai

 

¡         Villamos jĂĄrmĹąvezetőink foglalkoztatĂĄsa tĂśbb mĹąszakos munkarendben tĂśrtĂŠnik, az alkalmazott mĹąszakok jellege a Munka tĂśrvĂŠnykĂśnyve ĂŠs a BKV Zrt. KollektĂ­v SzerződĂŠse alapjĂĄn kerĂźl kialakĂ­tĂĄsra a menetrendekben.

 

¡         Az alkalmazott mĹąszak-jellegek (+/- kb. 2–2 Ăłra eltĂŠrĂŠssel) lehetnek:

§ délelőttös (04:00–12:00),

§ középrész (07:00–15:00),

§ délutános (14:00–22:00),

§ kétrészes (05:00–09:00 és 14:00–18:00)

§ éjszakás (22:00–06:00)

Ezek a forgalmi igényeknek megfelelően VEGYESEN kerülnek kiosztásra. Állandó munkarend biztosítására nincs lehetőség!

 

¡         A munkavĂŠgzĂŠs utasĂ­tĂĄs-rendszerben tĂśrtĂŠnik, a jĂĄrmĹąvezető a kiadott vezĂŠnylĂŠs alapjĂĄn, az ott megjelĂślt helyen ĂŠs időben kĂśteles munkavĂŠgzĂŠs cĂŠljĂĄbĂłl megjelenni. A felvĂŠteli eljĂĄrĂĄs sorĂĄn előnyben rĂŠszesĂ­tjĂźk azokat, akik budapesti, vagy Budapesthez kĂśzeli ĂĄllandĂł vagy ideiglenes lakcĂ­mmel rendelkeznek.

 

¡         Az ĂĄgazaton belĂźl Ăşn. Forgalmi SzolgĂĄlatok mĹąkĂśdnek, amelyek meghatĂĄrozott telephelyekről meghatĂĄrozott viszonylatokon kĂśzlekedtetnek villamosokat. A tanfolyamot kĂśvetően, az aktuĂĄlis lĂŠtszĂĄm-igĂŠnyeket is figyelembe vĂŠve prĂłbĂĄljuk a munkavĂĄllalĂłkat az elĂŠrhető tĂĄvolsĂĄgban talĂĄlhatĂł szolgĂĄlati helyeken foglalkoztatni.

 

¡         A jĂĄrmĹąvezetĂŠs olyan munkakĂśr, amelyben nem engedhető meg a cselekvőkĂŠpessĂŠget befolyĂĄsolĂł szerek hasznĂĄlata, ezĂŠrt zĂŠrĂł toleranciĂĄval lĂŠpĂźnk fel az alkohol- ĂŠs drogfogyasztĂĄssal szemben. Munkaidőben a telephelyeken naponta, egyĂŠb esetekben pedig szĂşrĂłprĂłba-szerĹąen ellenőrizzĂźk munkavĂĄllalĂłinkat a kockĂĄzatok kizĂĄrĂĄsa cĂŠljĂĄbĂłl.

 

¡         SzintĂŠn jelentős hangsĂşlyt fektetĂźnk a munkavĂŠgzĂŠs sorĂĄn a biztonsĂĄgi ĂŠs utas-kapcsolati szabĂĄlyok betartĂĄsĂĄra, melyeknek folyamatos, szĂşrĂłprĂłba-szerĹą ellenőrzĂŠse teljesen megszokott gyakorlat.

 

¡         A bĂŠrezĂŠs sorĂĄn az alapbĂŠren felĂźl a KollektĂ­v SzerződĂŠsben biztosĂ­tott pĂłtlĂŠkok mellett cafeteria csomagra is jogosultak a munkavĂĄllalĂłk. A kezdő jĂĄrmĹąvezetői bĂŠr a szolgĂĄlati ĂŠvek előrehaladtĂĄval lĂŠpcsőzetesen emelkedik.

 

¡         JĂĄrmĹąvezetőinknek lehetősĂŠget biztosĂ­tunk az előírt időszakos oktatĂĄsokon felĂźli szakmai tovĂĄbbkĂŠpzĂŠsekre, pl. szĂźksĂŠg szerint Ăştvonal- vagy tĂ­pusismereti oktatĂĄsokat tartunk szĂĄmukra.